Staňte se našimi fanoušky na:

Posvícenský koláč

Autor receptu: Bábrle Inka (1292 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
7× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

TĚSTO: 500g polohrubé mouky, 100g pískového cukru, 100g tuku na pečení, 2 žloutky, 30g droždí, špetka soli, 250ml mléka, 1 lžička citronové kůry + 150g meruňkové marmelády, rozinky, mandle (může být i meduňka na ozdobu) NÁPLNĚ : POVIDLOVÁ - 150g povidel, 1/2 lžičky citron. kůry, 1 lžíce rumu, špetka skořice TVAROHOVÁ - 250g tvarohu,1 vejce,1 vanilkový cukr,2 lžíce pískového cukru,1/2 lžičky citr.kůry OŘECHOVÁ - 125g ml.ořechů,1 vanilk.cukr,2 lžíce strouhanky,50g písk.cukru, 1/2 lžičky citr.kůry Droždí rozdrobíme do misky, přidáme lžíci polohrubé mouky, cukru a vlažného mléka. Umícháme hustou kašičku a kvásek necháme na teplém místě vzejít. V zadělávací míse promícháme kvásek se žloutky, zbytkem mouky, cukru, vlahým rozpuštěným tukem, citron. kůrou a solí. Postupně přiléváme zbylé mléko a vypracujeme vláčné těsto. Na teplém místě necháme vykynout. Povidla ochutíme citron.kůrou, skořicí a rumem. Pokud je třeba zředíme je troškou teplé vody, případně je dosladíme. Tvaroh rozmícháme s cukry, citron. kůrou a vejcem. Ořechy, citron. kůru a oba cukry vsypeme do horkého mléka a povaříme. Dle potřeby zahustíme strouhankou. Z vykynutého těsta vytvarujeme 2 velké koláče, přeneseme je na vymaštěné plechy, rozdělíme na ně nádivky a ozdobíme rozinkami a mandlemi. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a v předehřáté troubě pečeme asi 35 minut při 180°.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

oliv |4. srpna 2013
určitě vyzkouším Odpovědět
daramacho |2. srpna 2013
dobré Odpovědět
E- |30. července 2013
uloženo Odpovědět
-1 |29. července 2013
1*** Odpovědět
Rentiér1946 |29. července 2013
supr, bude se hodit Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!