Švestky vypeckujte a rozkrájejte na menší kousky. Dejte do hrnce rozvařit, potom prolisujte a znovu postavte na plotýnku. Přislaďte 120-200g cukru na 1kg dřeně a přikořeňte skořicí nebo hřebíčkem. Povidla z vyzrálých švestek nemusíte přislazovat vůbec. Při vaření povidel dbejte na to, aby se rovnoměrně zahřívala celá plocha dna varné nádoby. Vařečka, kterou povidla mícháte, má mít co nejdelší držadlo, protože povidla prskají a mohou vás opařit. Vařte ve větších, nižších nádobách (s neoprýskaným emailem), raději po menších dávkách. Povidla plňte do předehřátých sklenic. Povidla jsou obvyklou náplní různých kynutých moučníků, ale chutnají i jako pomazánka na chleba. Na povidla můžete použít i méně kvalitní ovoce než na ostatní zavařeniny a džemy. Nikdy však ovoce zkažené.