Pozn.: Přesné ingredience na výrobu čokoládové omáčky jsou zmíněny v samotném textu (nejsou uvedeny ve výchozích ingrediencích). V kastrolku zahřejte vodu s máslem na středním plameni, jen co se máslo rozpustí. Přidejte mouku a dřevěnou vařečkou promíchávejte, dokud směs nevytvoří kompaktní hladkou kouli. Na mírném plameni promíchávejte dál, až se začne těsto odlepovat od stěn. Odstavte a vmíchejte postupně vejce. Směs začne být lepkavá a poněkud řidší. Pokud na zkoušku ukápnete 1 lžíci směsi, 5 vteřin by měla kanout dolů. Přendejte těsto do zdobícího sáčku s jednoduchým nástavcem. Předehřejte troubu na 200 °C (plynová trouba stupeň 6). Vyložte plech papírem na pečení. Nastříkejte na plech hrudky velikosti ořechu a nechte přitom mezi nimi dost místa, protože nabydou. Postříkejte je vodou a pečte 20 minut. Snižte teplotu trouby na 150 °C (plynová trouba stupeň 2) a pečte dozlatova dalších cca 15-20 minut. Pro kontrolu lehce poklepejte na spodek těsta - mělo by vydávat dutý zvuk. Nechte vychladnout na drátěné mřížce. Naplňte zdobící sáček šlehačkou, prostrčte špičku spodní stranou těsta a vtlačte tolik šlehačky, kolik se do jednoho profiterole vejde. Těstová kulička vám ztěžkne náplní v ruce. Naservírujte na talířky a přelijte teplou čokoládovou omáčkou. Čokoládová omáčka: Dejte do kastrolku na střední oheň strouhanou hořkou čokoládu (300 g) a množství mléka (250 ml) a svařte. Rozpusťte ve zbylém mléce (250 ml) kukuřičný škrob (2 lžičky) a vmíchejte ho do čokolády spolu s pískovým cukrem (100 g). Na mírném ohni stále promíchávejte, dokud nezhoustne. Odstavte omáčku z ohně a ušlehejte dohladka.