Proslazování 1: Nejjednodušší recept: Krupicový cukr naložíme do sklenice s uzávěrem, přidáme opláchnuté a okapané šeříkové kvítky (pokud možno zbavených drobných stopek), nemusí být úplně suché, cukr k nim lépe přilne. Uzavřeme víčkem a lehce protřepeme. Můžeme tak proslazovat i fialky nebo jiné drobné jedlé kvítky. Takto vzniklý květinový cukr můžeme skladovat, dokud nezačne příliš hrudkovatět - používá se na ozdobení zákusků, muffinu a podobně, ale můžeme použít i do čaje. Kvítka si ale po delším odležení neudrží moc pěkný tvar. Proslazování 2: Další možná úprava je o dost pracnější, protože každý kvítek je třeba potřít prošlehaným syrovým bílkem a pak obalit v moučkovém nebo krupicovém cukru. Vysušit se musí vzápětí na vzduchu při pokojové teplotě, kdy ztuhnou a ponechají si pěkný, skoro původní vzhled. Takto se docela dobře upravují větší květy nebo okvětní plátky růží. Aby se daly květy skladovat delší dobu musíme je uložit ve vzduchotěsné nádobě a nejlépe ještě na vrstvě moučkového cukru, ten pohltí každou případnou vlhkost. Proslazování 3: Ještě je tu třetí možnost, která už připomíná skutečné pravé kandování. V kastrolu na plotně přivedeme do varu 400 ml vody se 3 hrnky cukru, sirup povaříme do rozpuštění, odstavíme ho a opatrně do něj vmícháme připravené květy. Pak je z úplně zchladlé lázně opatrně vyndáme a necháme je na mřížce zvolna okapat. Tak je necháme i vysušit a skladujeme je pak jeden vedle druhého opět ve vzduchotěsné nádobě ve vrstvách proložených pečícím papírem.