Švestky vypeckujeme a namočíme na 4 hodiny do 1 dl rumu. Hladkou mouku, změklé máslo, 2 žloutky, 70-100g cukru, špetku soli smícháme dohromady a vypracujeme rukama ve vláčnou hmotu, uplácáme do kuličky a dáme do lednice uležet na 30 min.Těsto pak na pomoučeném válu rozválíme na průměr 30 cm,tak aby pasovalo do koláčové formy s průměrem cca 28 cm a dáme do formy tak, aby bylo vytaženo až nahoru k okraji. Na povrch těsta položíme papír na pečení a na něj fazole (čočku či rýži) na zatížení - jinak těsto dělá boule. Pečeme 10 minut při 170° C. Pak sundáme papír na pečení a dopékáme dalších 5 min. Krém: šlehačku s mlékem a vanilkou povaříme na mírném ohni asi 5 min, přidáme 50-70g cukru a vajíčka, dále vaříme za stálého míchání metlou, než směs začne houstnout. Mezitím na upečený korpus položíme marinované švestky a zalijeme houstnoucím krémem. Opět vložíme do trouby a dopékáme 15-20 min. Nakonec povaříme džem s 1-2 lžícemi rumu a cukernatým roztokem potřeme povrch koláče. Konzumujeme až studené - má mnohem lepší chuť než teplé. Nejlepší je koláč až pořádně uleželý druhý den.
Nejlepší je koáč s kompotem ze sušených švestek - mívali ho v Tescu pod názvem "Nakládané švestky v nálevu" a na konzervě byl nápis Prunes.