KYNUTÍ PTÁČCI Rozdrobené droždí, lžičku cukru a lžíci mouky rozmícháme v části vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Milsy s cukrem utřeme do pěny, vešleháme žloutky, přidáme mouku, sůl, citronovou kůru, rum, vzešlý kvásek, zbytek vlažného mléka a zaděláme hladké těsto, necháme na teplém místě vykynout. Pak ho znovu promícháme vařečkou, necháme vykynout a ještě jednou promícháme. Těsto rozdělíme na menší díly, ze kterých vytvarujeme ptáčky, rozložíme je na plech s pečícím papírem a necháme ještě vykynout. Pak je potřeme vejcem a upečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 200°C. Upečené a vychladlé ptáčky ozdobíme pomocí cukrářského sáčku rozehřátou čokoládovou polevou a necháme zaschnout. MEDOVÍ PTÁČCI Potřebujeme: 210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, vanilkový cukr na poprášení, citronovou kůru, 100 g tuku, 2 žloutky a 1 další na potření, med, mandle Do hrnce dáme 3 lžíce medu, šálek (200 ml) cukru a zastříkneme několika lžícemi vody. Za stálého míchání svařujeme až do okamžiku, kdy sirup po kápnutí do vody neutvoří kuličku. Trochu ho ochladíme a šleháme až začne tuhnout. Pak přisypeme půl šálku jemně umletých mandlí a půl lžičky mletého zázvoru. Ještě našleháme a opatrně rozlijeme na voskový papír nebo alobal, necháme ztuhnout a formičkou vykrájíme ptáčata. Každého ptáčka můžeme vložit do papírového košíčku.