TĚSTO : 500g hladké mouky, 350g másla, 1 vejce, špetka soli, špetka citronové kůry, 150g moučkového cukru, tuk na formu - NÁPLŇ : 1 kg jablek, 120g krystalového cukru, 150g sušených meruněk, 15g skořicového cukru, kůry z 1/2 citronu, 20g pudinkového prášku, 4 lžíce vody, 12g vanilkového cukru, 4 lžíce meruňkového džemu Na vále vypracujeme z mouky, másla, vejce, cukru, soli a citronové kůry hladké těsto a necháme ho odležet v chladu asi půl hodiny. 2/3 těsta pak rozválíme na plát a vyložíme jím vymazanou rozevírací dortovou formu tak, aby těsto po stranách sahalo asi 4 cm vysoko. Oloupaná jablka bez jádřinců nakrájíme na měsíčky a dáme dusit podlité trochou vody spolu s cukrem, pokrájenými sušenými meruňkami, skořicovým cukrem a citronovu kůrou. Jablka by se neměla rozvařit. Připravíme si zálivku z vody a pudinkového prášku, kterou zalijeme podušená jablka. Povaříme a vmícháme vanilkový cukr. Trochu zchladlé naplníme do dortové formy. Ze zbytku těsta si vyválíme placku a zakryjeme jablečnou náplň (zbyde-li nám ještě trochu těsta, můžeme si tvořítkem vykrájet ozdobné lístečky a použít je na ozdobu koláče). Povrch propíchneme vidličkou a pečeme asi 40 minut při 180°. Meruňkový džem protřeme přes síto do kastrůlku, abychom odstranili případné slupky. Zředíme ho 2 lžícemi vody a povaříme. Po upečení koláč ještě zahorka potřeme ovocnou polevou a necháme úplně zaschnout. TIP: Zpravidla se do dortů a koláčů používá vanilkový pudinkový prášek, můžeme ale vyzkoušet i jinou příchuť. K jablkům se dobře hodí skořicová nebo karamelová, zajímavá je i čokoládová či mandlová.