Omyjeme špenát a necháme ho 5 minut povařit. Pak ho slijeme a hned ho necháme důkladně vykoupat v ledové vodě, aby neztratil svěží barvu. Listy vyždímeme a necháme je usušit na mírném plameni na pánvi. Přidáme k nim rozetřený stroužek česneku. Příprava těsta: máslo vyndáme z ledničky nejméně na 30 minut před pířpravou a rozkrájíme ho na kousky. Na vál nasypeme mouku, uprostřed utvoříme důlek, přidáme sůl a kousky másla. Všechny přísady rychle spojíme do drolící se směsi. Postupně přidáváme studenou vodu a rychle těsto zpracujeme na hladkou a nelepící se směs, ze které utvoříme kouli. Zabalíme ji do potravinářské fólie a necháme odpočinout v ledničce nejméně 2 hodiny. Těsto vyjmeme z chladničky a pak stlačíme rukou na placku. Nehněteme! Za pomoci válečku pak těsto lehce rozválíme do kruhu tlustého asi 3 až 4 mm. Placku opatrně vložíme do máslem vymazané nízké koláčov formy. Lehce přitlačíme konečky prstů na dně formy i po stranách a přebývající kousky po okrajích odřízneme. Těsto propícháme vidličkou. Během této doby necháme předpéct v troubě předehřáté na 200°C asi 10 minut těsto tak, aby se nenafouklo. Na předpečené těsto naskládáme špenát, pak přidáme kousky čerstvého nebo uzeného lososa a povrch quiche zalijeme třemi vejci rozšlehanými se smetanou, solí a trochou pepře. Vrátíme koláč zpět do trouby a necháme ho dopéct ještě asi 25 minut na 180°C.