Ragú alla bolognese - jedná se o dušenou směs sekaného masa a zeleniny. Je základem zejména pro pokrm Lasagne alla Bolognese. Pro 4 osoby potřebujeme: 250 g hovězího masa (na pečení), 250 g vepřového masa (libovější), 100g Pancetty (lze nahradit italskou klobáskou salsiccia - má méně tuku), 3 lžíce olivového oleje extra vergine Bertolli, hrudka másla, 1 cibule, 1 celer, 200 ml červeného vína Carano, 250 ml masového vývaru, 200 ml sekaných rajčat/rajčatového pyré Mutti, sůl,pepř, 200 ml plnotučného mléka Na směsi oleje a másla na oleji osmahneme do růžova jemně nasekanou cibuli, mrkev a celer,potom přidáme nasekané masoa dobře asi 6 minut orestujeme. Ochutíme solí a pepřem, přidáme rajčata, víno a vývar a dusíme pod poklicí 30 minut. Ke konci ještě přidáme mléko a prohřejeme. Dochutíme solí dle potřeby. Ragú je připraveno pro další zpracování. Například na lasagne, canneloni, tagliatelle a podobně. V lednici vydrží v pohotovosti 2-3 dny.