Staňte se našimi fanoušky na:

Ragú na zapečené lasagne

Autor receptu: JIHOR (462 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 45 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
1× přidáno do oblíbených

Ingredience

  • 1/2 lžičky cukr krupice
  • extra panenský, podle potřeby olivový olej
  • bešamel, dle receptu
  • a pepř, podle potřeby sůl
  • asi 1 l voda
  • maso mleté trochu tučné, 500 g hovězí
  • namletá, 150 g panceta
  • mortadella namletá, 100 g salám
  • maso mleté, 500 g vepřové
  • rajčatová passata, 250 g
  • 1 lžička rajský protlak
  • 1 sklenice červené víno
  • řapíkatý, 1 ks celer
  • 1 ks cibule
  • podle velikosti, 1-2 kusy mrkev

Pracovní postup:

Nejdřív najemno nakrájíme očištěnou zeleninu a s namletou pancettou i mortadellou osmahneme na pánvi na lžíci oleje (na mírnějším ohni). Asi po 10ti minutách přelijeme vínem a když se odpaří, přidáme passatu, cukr, protlak a vodu, dovaříme na mírném ohni zakryté pokličkou. Pokud bude třeba, přidáváme vodu. Když je maso uvařené, sundáme na několik minut pokličku, aby omáčka zhoustla, podle chuti dosolíme. Vychladlé ragú můžeme skladovat asi 3 dny v chladničce, můžeme i zamrazit. Kromě lasagní můžeme ragú použít i na vaječné nebo sušené těstoviny. BEŠAMEL Do hrnce se silným dnem dáme 100g másla a stejné množství mouky, mícháme až začne jíška lehce tmavnout. Přidáme 1,2 l plnotučného mléka pokojové teploty. Mléko přilévejte zvolna za stálého míchání, vařte 10 minut na mírném ohni, mícháme vařečkou nebo metličkou až do varu. Osolíme, opepříme a ochutíme špetkou muškátového oříšku. PLNĚNÍ LASAGNÍ Hranatou zapékací mísu (30x20 cm) vysteleme pečícím papírem a nejdřív naneseme vrstvu bešamelu. Na něj pak 3 pláty lasagní (uvařené dle návodu) a potřeme ještě jednou lžící bešamelu. Následuje vrstva ragú a posypeme nastrouhaným sýrem. Vrstvy takto střídáme až do vyčerpání všech surovin. Lasagne vždy položíme do kříže oproti předchozí vrstvě (měli bysme mít aspoň 5 vrstev. Nakonec přelijeme vrstvou ragú, rozložíme na ní několik oříšků másla a vydatně posypeme nastrouhaným sýrem (celkem budeme potřebovat asi 300g sýra Gran Moravia). Pečeme asi 25 minut na 200°C nebo dokud se na povrchu nevytvoří křupavá kůrka.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!