Staňte se našimi fanoušky na:

Rajčatová polévka à la Gordon Ramsay

Autor receptu: Kačka2 (70 receptů)

Inspirovalo mě video, kde slavný šéfkuchař Gordon Ramsay dělá poněkud komplikovanější verzi téhle polévky. Nejlepší je trik upéct rajčata v troubě – dá to polévce naprosto neodolatelnou chuť. Dělám ji pravidelně z přebytků rajčat ze zahrádky a po částech mrazím na zimu.

Množství: Pro 6 osob
Obtížnost: Snadné
Příprava: 20 min.
Vaření: 45 min.
Speciální kritéria: Vegetariánské
(0 hlasů)
Ohodnotit recept

Pracovní postup:

  1. Cibuli pokrájejte na čtvrtky a pak na plátky, česnek na plátky. Hluboký pekáč (já používám ten klasický na husu) postavte na sporák. Vlijte olivový olej, přidejte cibuli a česnek a na středním plameni opékejte asi 4 minuty dosklovita. Vypněte.
  2. Rajčata krájejte na půlky, větší na čtvrtky. Rozložte v jedné vrstvě do pekáče, ideálně řeznou stranou dolů. Ale jestli třeba máte třešňová rajčátka, není to nutné – stačí rovnoměrná vrstva.
  3. Osolte, přidejte cukr a rozdrobené chilli. Dejte do trouby a pečte na horkovzduch při 220 °C asi 30 minut, až se na rajčatové slupce udělají puchýře a pár jich začne hnědnout. V polovině můžete zamíchat.
  4. Vyndejte z trouby, vraťte na sporák, přidejte smetanu a vývar a vařte 15 minut. Vypněte, přimíchejte lístky bazalky a nechte trochu zchladnout. Pak rozmixujte dohladka. Já používám vysoký mixér pro přípravu smoothie, protože z něj je polévka opravdu krémová, ale stačí i obyčejný tyčový mixér.
  5. Ochutnejte, případně dosolte. Pokud je na vás polévka moc hustá, můžete ji rozředit dalším vývarem. Po vychladnutí můžete zamrazit – v dobře uzavřených krabičkách si chuť uchová až rok.

Něco navíc:

Gordon doporučuje k polévce přikusovat sýrový toust – zkuste to taky.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!