Nejprve cibuli oloupeme a pokrájíme na jemné kostičky. V hrnci rozehřejeme dvě lžíce oleje a cibuli na něm osmažíme. Přisypeme kulatozrnnou rýži a krátce ji za častého míchání podusíme, zalijeme zeleninovým vývarem a necháme ji vařit na malém plameni (či nízkém stupni) přibližně 20 minut. Rajčatům nařízneme ostrým nožem slupku do křížku, spaříme je a prudce zchladíme, pak slupku snadno oloupeme a rajčata zbavíme jadérek. Papriky omyjeme, očistíme a zbavíme jádřinců, lusky pak nakrájíme na proužky. V pánvi rozehřejeme zbytek oleje a 5 minut na něm opékáme papriky, pak je vyjmeme. Rajčata a papriky vmícháme do rýže, ochutíme solí a pepřem. Dále vmícháme ovčí sýr rozkrájený na kostky. Rajčatovou rýži upravíme na čtyři talíře a podáváme.