RAJČATOVÝ 600g rajčat, 3 červené cibule, svazeček tymiánu, 4 lžíce citronového octa, 2 lžíce středně ostré hořčice, 5 lžic olivového oleje, sůl, pepř, špetka cukru, 8 vepřových řízků po 70g, 4 plátky anglické slaniny, citron na ozdobu Rajčata nakrájíme na osminky a cibuli na jemné proužky, tymián otrháme a vše rozložíme na talíř. Ocet smícháme s hořčicí, 3 lžícemi oleje, solí, pepřem, cukrem a salát pokapeme. Řízky naklepeme a každý plátek obložíme 1/2 plátku slaniny, zavineme a sepneme párátkem. Maso osolíme, opepříme a ve zbylém oleji opečeme dozlatova. K masu přidáme salát a ozdobíme plátky citronu. OKURKOVÝ 1 salátová okurka, 1 malá cibule, plechovka bílých fazolí (450ml), 1/2kg měkkého salámu, 2 naťové cibulky, 2 snítky hl. petrželky, 6 lžic bílého vin. octa, 6 lžic olivového oleje, sůl, pepř, špetka cukru, selský chléb Okurku nakrájíme na plátky, cibuli najemno nasekáme, fazole opláchneme a necháme okapat. Salám nakrájíme na proužky, cibulku na kolečka, petrželku nasekáme. Na marinádu smícháme ocet s olejem, osolíme, opepříme a dochutíme cukrem., nálev promícháme s připravenými přísadami a necháme přikryté asi 20 minut rozležet. Před podáváním ještě podle chuti osolíme a opepříme. Jako příloha se hodí selský chléb. Můžeme si udělat tento dresink: Smetanový jogurt rozmícháme s 2 lžícemi kečupu, osolíme a opepříme, přidáme špetku majoránky, kterou důkladně promneme mezi prsty a asi 2 stroužky prolisovaného česneku. Dresink podáváme vychlazený.