Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme zesklovatět. Na ní opečeme maso ze všech stran.
Maso vyjmeme a zabalíme do alobalu. Necháme stranou.
K cibuli přidáme pepř, nové koření, bobkový list, hřebíček, tymián a skořici a chvíli restujeme.
Poté zasypeme cukrem a opečeme dohněda. Poté zalijeme konzervami rajčata a rajčatovým protlakem, zamícháme, vložíme maso, zalijeme vývarem a dusíme 1,5 h doměkka.
Omáčku dochutíme citronovou šťávou, vínem, cukrem a solí, dohustěte jíškou dle potřeby.
Propasírujeme, přidáme lžíci másla, ještě chvíli povaříme a máme hotovo.
Jak poznat suché a polosuché víno?
Víno může být roztříděno do tří kategorií: stolní víno je nejnižší kategorií (alespoň 11° cukernatosti – dělíme ho podle cukru dále na suchá 4 g/l, polosuchá 4-12 g/l, polosladká 15-45 g/l a sladká nad 45 g/l). Další kategorií je jakostní víno – u toho je aspoň 15° cukernatosti, na etiketě je odrůda a název vinařské oblasti. Nejvyšší kategorií jsou vína přívlastková – tato vína nesmí být přislazována, veškerá sladkost pochází z hroznů. Přívlastková vína můžeme rozdělit na kabinet (cukernatost nad 19°), pozdní sběr (cukernatost nad 21°) a výběr z hroznů (cukernatost nad 24°).
Odpovědět