Pracovní postup:
- Maso dáme do misky, přidáme všechny ostatní ingredience na karbanátky a dobře promícháme. Vytvoříme vetší kuličky, splácneme je na silnější placky a osmažíme v pánvi na oleji dozlatova. Dáme okapat od tuku.
- Během smažení karbanátků si nakrájíme na kostičky cibuli, orestujeme, přidáme tři vrchovaté lžíce mouky a na mírném ohni osmažíme dozlatova. Až je zásmažka hotová, zmírníme teplotu, přimícháme protlak a pomalu podléváme vařící vodou (asi 1 l), mícháme, podléváme, mícháme. Přiléváme po troškách, aby se nám neudělali hrudky.
- Až máme všechnu vodu v hrnci a rozmícháno, přidáme zarovnanou lžičku soli, bobkové listy, nové koření a cukr. Povaříme asi 10-15 minut a přecedíme omáčku do jiného hrnce, aby v ní nebyli kousky cibule a bobkový list. Omáčku ochutnáme a dochutíme jak kdo má rád, když chcete kyselejší přidejte trochu citronky a naopak sladší, přidejte cukr. Nakonec přidáme do omáčky osmažené a okapané karbanátky.
Něco navíc:
Podáváme s knedlíkem, těstovinami nebo rýží, jak kdo má rád.
Poznámka:
PL - polévková lžíce (zarovnaná)
ČL - čajová lžička (zarovnaná)
Moje děti tuhle omáčku milují, hovězí maso nechtějí, ale s karbanátkem jim chutná.