Z másla a mouky opražíme jíšku, kterou zalijeme studeným zeleninovým vývarem a přivedeme k varu. Přidáme rajčatové pyré a oloupaná a nakrájená rajčata - komu se nechce loupat, může použít i plechovková. Vaříme 15min. Během varu přidáme špetku skořice a špetku bazalky.Polévku rozmixujeme a dochutíme solí, pepřem a cukrem. Na noky si povaříme mléko s máslem a solí. Přisypeme krupici a za stálého míchání uvaříme. Vznikne nám hustá kaše, do které po vychladnutí přidáme mouku, muškátový oříšek, sušenou bazalku, jedno vejce a jeden žloutek. Ze zbylého bílku ušleháme pevný sníh, který přimícháme do směsi. Noky vykrajujeme lžičkou, nebo pasírujeme přes cedník na halušky rovnou do polévky. Vaříme je dokud nevyplavou.