Staňte se našimi fanoušky na:

Rajské omáčky

Autor receptu: Jedlík-senior (212 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 45 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
8× přidáno do oblíbených

Ingredience

  • cukr krupice
  • hladká mouka
  • ocet
  • sádlo
  • sůl
  • voda
  • vývar (z masa nebo kostí)
  • bobkový list
  • kuličky nového koření
  • kuličky pepře
  • celá skořice
  • tymián
  • máslo
  • 12-19 % smetana na vaření
  • citron
  • perník na strouhání
  • rajský protlak
  • cibule
  • kořenová zelenina
  • rajče

Pracovní postup:

  1. RAJSKÁ OMÁČKA 1: 1 střední cibule, 60g hladké mouky, 40g másla, 2 lžíce rajčatového protlaku, 10g cukru, perník na strouhání, celé nové koření, celý pepř, tymián, sůl, bobkový list, voda Z tuku, sekané cibule a mouky připravíme světlou jíšku. Zředíme vodou a promícháme, přidáme 2 zrnka nového kořeníé a pepře, špetku tymiánu, 1 bobkový list, osolíme a za častého míchání povaříme. Podle potřeby občas zředíme vodou. Povařený základ přecedíme, přidáme rajčatový protlak, podle chuti přisladíme nebo přisolíme a krátce povaříme. Zdá-li se nám omáčka řídká, zahustíme strouhaným perníkem. Omáčka je dobrá k hovězímu masu nebo plněným paprikám.
  2. RAJSKÁ OMÁČKA 2: 1/2kg rajčat, 60g hladké mouky, 50g sádla, 1 dl smetany, kousek mrkve, celeru a petržele, celý pepř, celé nové koření, bobkový list, celá skořice, kousek citronu, cukr, ocet, sůl, vývar z masa nebo kostí Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, osmahneme dozlatova na rozehřátém sádle, zasypeme moukou a připravíme světlou jíšku. Vmícháme koření, pokrájená rajčata, plátky citronu, zalijeme vývarem a rozšleháme, povaříme nejméně 1/2 hodiny, občas zamícháme. Omáčku přecedíme, zředíme smetanou, osladíme, okyselíme a přisolíme podle chuti.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Fíííra |25. července 2015
dobré Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!