RAJSKÁ OMÁČKA 1:
1 střední cibule, 60g hladké mouky, 40g másla, 2 lžíce rajčatového protlaku, 10g cukru, perník na strouhání, celé nové koření, celý pepř, tymián, sůl, bobkový list, voda
Z tuku, sekané cibule a mouky připravíme světlou jíšku. Zředíme vodou a promícháme, přidáme 2 zrnka nového kořeníé a pepře, špetku tymiánu, 1 bobkový list, osolíme a za častého míchání povaříme. Podle potřeby občas zředíme vodou. Povařený základ přecedíme, přidáme rajčatový protlak, podle chuti přisladíme nebo přisolíme a krátce povaříme. Zdá-li se nám omáčka řídká, zahustíme strouhaným perníkem. Omáčka je dobrá k hovězímu masu nebo plněným paprikám.
RAJSKÁ OMÁČKA 2:
1/2kg rajčat, 60g hladké mouky, 50g sádla, 1 dl smetany, kousek mrkve, celeru a petržele, celý pepř, celé nové koření, bobkový list, celá skořice, kousek citronu, cukr, ocet, sůl, vývar z masa nebo kostí
Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, osmahneme dozlatova na rozehřátém sádle, zasypeme moukou a připravíme světlou jíšku. Vmícháme koření, pokrájená rajčata, plátky citronu, zalijeme vývarem a rozšleháme, povaříme nejméně 1/2 hodiny, občas zamícháme. Omáčku přecedíme, zředíme smetanou, osladíme, okyselíme a přisolíme podle chuti.