1. Začneme krájením čerstvé zeleniny: lilky rozkrojíme podélně na půl, položíme je na prkénko řeznou plochou dolů, uprostřed rozřízneme ještě jednou a pak je pokrájíme napříč na malé kousky. Cukety nakrájíme na kolečka, papriky (bez jaderníků) na kusy velké jako sousto. 2. Trochu pracnější jsou rajčata. Nakrojíme je křížem, dáme do misky a zalijeme je hodně horkou vodou. Až napočítáme do dvaceti, vodu slijeme a polijeme rajčata studenou vodou, aby vychladla. Pak jim lehce nožíkem nebo jen tak rukou stáhneme slupku a nakrájíme je na kusy. 3. V kastrolu rozpálíme dvě lžíce oleje a vhodíme nejdřív lilek. Opékáme ho ze všech stran pět minut, až zezlátne. Vyndáme ho, přidáme lžíci oleje a pět minut opékáme cuketu. Vyndáme ji z kastrolu a opečeme papriky. Zelenina nesmí při smažení ztratit barvu – stačí ji opékat opravdu jen krátce. 4. Do kastrolu od zeleniny přidáme zbývající olej a smažíme pět minut cibuli. Přidáme česnek a za minutu vmícháme ocet a cukr, rajčata a část lístků bazalky. Nakonec přidáme všechnu opečenou zeleninu, osolíme, opepříme a zahříváme posledních pět minut. Podáváme posypané čerstvou bazalkou. TIP - Ratatouille je tradiční francouzské jídlo (čte se ratatuj), které se může jíst teplé jako samostatný pokrm s bagetou nebo s brambory. Dobré je ale i studené nebo jako příloha k masu.