Pracovní postup:
- Mouku prosej na pracovní plochu, udělej v ní důlek a do něj rozklepni vejce. Promíchej, osol, přidej olej a smíchej s moukou, v případě potřeby přidej trochu vody. Vypracuj hladké těsto. Zabal jej do folie a nech 30 minut odpočinout v ledničce. Těsto rozdělej na dvě části a vyválej je dotenka. Ricottu vymíchej s pestem, případně dochut' solí a pepřem. Na jednom plátu těsta vytvoř lžičkou malé hromádky, kolem kterých přejed' mašlovačkou namočenou do žloutku.
- Druhým plátem těsto přikryj, hranou ruky obkruž náplň, aby se ven dostal vzduch a dobře kapsu uzavři. Raviloli vykrájej (dle výběru) ve tvaru srdce. Vař je ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou. Vyjmi je dřevěnou naběračkou nebo cedníkem. Na hluboké pánvi rozehřej máslo, lehce ohřej šalvěj a přidej ravioli. Přilij trochu horké vody z hrnce, zastrouhej třetinou parmazánu a rozmíchej na omáčku. Nasucho opeč piniové oříšky. Ravioli podávej posypané strouhaným parmazánem a piniovými oříšky.
Něco navíc:
Pokud vám nechutná pesto nebo sušená rajčata, můžete místo nich s ricottou smíchat nadrobno nasekané žampiony orestované na másle. Před smícháním je nechte vychladnout. :-)