Na hlubší pánev dáme olej, který zahřejeme a zpěníme na něm nadrobno nakrájenou cibulku a přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, celer a petržel a vše asi 10 minut restujeme. Hovězí maso si umeleme na strojku, přidáme ho na pánev a dusíme za stálého podlévání a míchání doměkka. Zalijeme ho sklenkou suchého červeného vína a ještě malou chvíli dusíme na mírném ohni, než se alkohol vypaří. Přidáme rajský protlak, podle potřeby zalijeme vodou a osolíme a osladíme podle chuti. Aby bylo maso měkké, tak ho ještě za stálého míchání dusíme. Když se voda vypaří, tak přidáme 1 dcl mléka, špetku muškátového květu a ještě dusíme tak dlouho, než se vytvoří hustá omáčka. Boloňskou omáčku podáváme k vařeným těstovinám tak, že omáčku s těstovinami smícháme a podáváme asi po 15 minutách, aby se chutě spojily.