Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a dáme je vařit do osolené vody ne příliš do měkka. Pak z nich slijeme vodu, zasypeme je moukou a uděláme do nich vařečkou několik děr až ke dnu, nalijeme na ně část slité vody a na mírném ohni necháme zvolna asi 20 minut povařit, aby se mouka spařila. Pak přebytečnou vodu slijeme a brambory důkladně rozmačkáme a umícháme, aby bylo těsto hladké a tuhé. Podle chuti je osolíme a pak vykrajujeme kousky ostrou velkou lžící, kterou jsme si předem namočili v rozpuštěném másle. Škubánky dáváme na talíře, mastíme je sádlem a sypeme smaženou, nadrobno nakrájenou cibulkou nebo je na sádle na pekáči usmažíme a podáváme k masu. Můžeme je také posypat nastrouhaným tvarohem a omastit máslem a posypat cukrem a mákem.