Čokoládový dort se může připravovat následovně. Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. Do misky si dáme cukr a žloutky, které vyšleháme do hladké pěny. Pak postupně přidáváme vodu, olej, hladkou mouku, prášek do pečiva a kakao. Z bílků si ušleháme tuhý sníh, který nakonec zlehka vmícháme do připraveného těsta. Dortovou formu si dobře vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou a pečeme v mírně předehřáté troubě asi hodinu. Propečení zkoušíme vpíchnutím špejle do středu dortu. Pokud je dobře propečený, nezůstává na špejli mazlavé těsto. Po vychladnutí dort rozdělíme na tři kola, pokapeme rumem a potřeme krémem, který připravíme následovně. Z mléka, pudingového prášku a cukru uvaříme hustý puding a po ochlazení do něho po částech přidáváme máslo. Nakonec dort přelijeme polevou, kterou připravíme rozehřátím hořké čokolády, tuku a mléka ve vodní lázni a metlou vyšleháme do hladka. Čokoládový dort můžeme ozdobit zbytkem krému v kombinaci se šlehačkou.