Další z legend české kuchyně představuje svíčková. Mnoho z nás si myslí, že příprava svíčkové je složitá, ale není to pravda. Cibuli, zeleninu a koření osmahneme na rozpáleném oleji v papiňáku. Maso osolíme ze všech stran a rychle v papiňáku opečeme, dokud se maso „nezatáhne“. Při obracení masa dáváme pozor, abychom do něj příliš nepíchali, aby šťáva zbytečně nevytekla. Postupně zaléváme a dusíme 60 – 70 minut. Mezitím si v hrnečku rozmícháme šlehačku s hladkou mouku. Směs nalijeme do šťávy z masa a uděláme omáčku. Necháme ještě cca 2 minuty prohřát. Omáčkou zalijeme na plátky nakrájené maso a podáváme s houskovým knedlíkem. (Zbylou zeleninu můžeme propasírovat a přidat do omáčky). 3/4 až 1 kg zadního hovězího|2 střední cibule (asi 20 dkg)|8 dkg mrkve|5 dkg petržele|5 dkg celeru|6 kuliček nového koření|hrstička celého pepře (20 kuliček)|3 bobkové listy|lžička tymiánu|3 špetky soli|1 šlehačka|2 lžíce hladké mouky na zahuštění šťáva z půlky menšího citronu na dochucení, olej na osmažení zeleniny.