Grilovaný marinovaný lilek a salsa z grilované cukety
10
2
3
Musaka (orig. Moussaka) je zapečený slaný koláč, jehož původ nalezneme na Středím východě, Balkáně a v Řecku, odkud se rozšířil do celého světa. Nejprve si uvaříme bílé fazole doměkka. Scedíme je a necháme vychladnout. Vezmeme si zapékací mísu, vymastíme ji olejem a začneme pokládat vrstvy. Začínáme fazolemi, na něž dáme na kolečka nakrájená uvařená vejce, posypeme sýrem a pokapáme olejem. Tento postup opakujeme, dokud není mísa plná, přičemž poslední vrstva jsou fazole. Syrová vejce rozšleháme se smetanou a touto zálivkou zalijeme celou mísu. Pečeme ve vyhřáté troubě, dokud horní vrstva jemně nezhnědne. Hotovou musaku nakrájíme na kusy, posypeme petrželovou natí a podáváme.