Klasické francouzské brambory neboli Dauphinoise jsou rychlé a chutné k obědu či večeři, zvláště když je vylepšíme dle vlastní chuti. Brambory oloupeme, nakrájíme na velmi tenké plátky a dáme do většího hrnce, zalijeme mlékem tak, aby byly všechny ponořeny. Osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a špetku muškátového oříšku a necháme pomalu dojít k varu. Poté zvolna vaříme cca 15 minut tak, že mléko zhoustne a brambory změknou, ale nejsou ještě úplně uvařené. Česnek nakrájíme najemno a posypeme jím máslem vymazanou zapékací formu. Brambory přendáme do mísy pomocí drátěné naběračky a zalijeme mlékem tak, abychom brambory nepotopili. Nakonec pokapeme smetanou a francouzské brambory dáme zapéct do předem vyhřáté trouby na 60 minut. Francouzské brambory budou hotové, až se mléko vsaje a povrch brambor lehce zhnědne.