Hovězí pečeně na smetaně se připravuje takto. Nejprve si na rozpáleném másle usmažíme dorůžova na kostičky nakrájenou mrkev, celer, petržel, cibuli a koření a vše zalijeme vývarem. Přidáme osolené, slaninou protažené zadní hovězí maso, přikryjeme a zvolna dusíme do měkka. Během pečení hovězí podléváme šťávou a podle potřeby i vodou. Když je maso měkké, odstraníme poklici a dáme ho do vyhřáté trouby dopéct, aby se utvořila zlatavá kůrka. Pak hovězí vyndáme a nakrájíme na plátky, šťávu dáme vysmahnout, zasypeme ji hladkou moukou a trochu podusíme. Pak ji zalijeme polévkou z kostí a kysanou smetanou, ve které jsme zamíchali trochu citronové šťávy a bílého vína, a šťávu dobře provaříme. Omáčku nakonec podle chuti dosolíme, dokyselíme a dosladíme do žluta opraženým cukrem a procedíme přes jemné sítko. Hovězí pečeně se podává s houskovým knedlíkem nebo noky.