Omyté maso dáme do velkého hrnce, zalijeme jej vodou a necháme vařit. Vaříme přibližně hodinu. Nezpomínáme dolévat vodu, které se vyvařuje. Jestliže chceme mít maso uvařené za kratší dobu, lze jej pokrájet. Mezitím očistíme mrkve, petržel a celer, které po hodině přidáme do hrnce. Takto vaříme ještě půl hodiny nebo déle, chceme-li mít hovězí vývar silnější. Pěnu, která se bude na hladině tvořit, průběžně odstraňujeme. Krátce před dovařením ochutíme vegetou, pepřem a trochou soli. S tou bychom měli šetřit, neboť hovězí vývar je sám o sobě slaný dost. Nakonec hovězí vývar zcedíme hustým sítkem. Hovězí vývar vydrží v lednice 3 dny, ale můžeme je rovněž zmrazit, čímž se jeho trvanlivost prodlouží na 2 – 3 měsíce.