Přebraný zelený hrách vypereme a namočíme do studené vody. Necháme ho několik hodin, nejlépe přes noc, pak vodu slijeme, na hrách nalijeme čistou, přikryjeme pokličkou a dáme vařit do dostatečného množství vody. Během vaření vodu podle potřeby přiléváme. Když je hrách skoro měkký, osolíme ho, protřeseme a bez míchání uvaříme do měkka. Pak ho rozmixujeme ručním mixerem, přidáme mlékem zředěnou máslovou jíšku, dosolíme podle chuti, opepříme a ještě malou chvíli provaříme. Hrachovou kaši upravíme na mísu, omastíme rozpáleným máslem a posypeme smaženou strouhankou nebo nadrobno nakrájenou osmaženou cibulkou. Kaše je velmi dobrá, když ji omastíme přeškvařeným tukem ze šunky. Můžeme ji také připravit z loupaného žlutého hrachu, který se rychleji uvaří. Neloupaný hrách vaříme na mírném ohni asi tak 2 - 3 hodiny. Výborně se k němu hodí vařené uzené maso a kyselá okurka.