Ze všeho nejdříve husu zevnitř i zvenčí osolíme a pokmínujeme. Vložíme do pekáčku, podlijeme malým množstvím vody a dáme péct do předem rozehřáté trouby. Nezapomeneme podlévat a přelévat výpekem. Mezitím uvaříme předem naložené kroupy a hrách doměkka. Na hluboké pánvi rozehřejeme husí sádlo a něm zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli. Poté přisypeme kroupy s hrachem, osolíme, opepříme, přidáme majoránku, prolisovaný česnek a vše promícháme. Vezmeme si vetší pekáč, také ho vymažeme husím sádlem, vysypeme strouhankou a rozložíme polovinu šouletu. Na něj poklademe kousky částečně vykostěné husy a překryjeme zbytkem šouletu. Nakonec pokapeme výpekem a zapečeme v troubě do červena. Husa zapečená v šouletu je chutná s kysaným zelím či stelovanými okurkami. 1 husa