Připravíme si 2 větší mísy a v první z nich utřeme změklé máslo s moučkovým a vanilkovým cukrem, nejlépe pomocí ručního mixéru. Postupně pak do směsi vmícháme 4 žloutky. Mouku smícháme s kypřícím práškem. Za stálého šlehání vmícháváme mléko a mouku tak, aby se nám tvořilo hladké těsto. Ve druhé míse si vyšleháme tuhý sníh z bílků a opatrně ho smícháme s těstem. Pokud chceme přidáme na chuť trochu rumu. Odlijeme si třetinu těsta do volné mísy a smícháme s 2 lžícemi kakaa. Můžeme přidat i více, záleží na tom, jak moc chceme mít výslednou směs kakaovou. Formu pečlivě vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto lijeme do připravené formy střídavě s kakaovou směsí. Samozřejmě můžeme směsi promíchat nebo je do formy vylít odděleně (kakaovou směs nakonec), záleží na vaší fantazii. Pečeme v předem vyhřáté troubě asi 50 minut. Hotovou mramorovou bábovku posypeme moučkovým cukrem.