Pečená kachna má spoustu variant. Tato pečená kachna patří spíše ke klasickým úpravám. Na pánev dáme sádlo, které zahřejeme a osmahneme na něm pokrájenou mrkev, celer a petržel. Asi po 5 minutách přidáme cibuli pokrájenou na tenká kolečka a ještě chvíli restujeme. Kachnu omyjeme, osolíme na povrchu i uvnitř a na osmahnuté zelenině ji po všech stranách opečeme. Podlijeme ji vodou, přidáme koření a citronovou šťávu a přendáme i se zeleninou na pekáč. Pečeme v troubě přiklopené vrchním dílem pekáče. Kachnu pravidelně přeléváme vypečenou šťávou, podle potřeby podléváme vodou, polovinou dávky vína a průběžně odebíráme vypečené sádlo. Měkkou kachnu vyjmeme, šťávu necháme vysmahnout do tuku, zaprášíme hladkou moukou a za stálého míchání restujeme. Šťávu zalijeme vodou, rozšleháme, přidáme rajčatový protlak, kompot a za častého míchání povaříme v hustou omáčku. Přecedíme ji, ochutíme vínem, cukrem a citronovou šťávou a dosolíme podle chuti. Jako příloha k pečené kachně je nejvhodnější houskový nebo bramborový knedlík. kompotu|špetka cukru|4 zrnka pepře|4 zrnka nového koření|1 bobkový list|voda