Kachnu omyjeme, dobře očistíme, osolíme ji, okmínujeme a dáme péct do trouby dozlatova. Pečeme pozvolna asi tak na 150 stupňů, aby se maso nevysušilo. Při pečení tučná místa propícháme vidličkou, aby mohl vytéct tuk, který sebereme nebo slijeme, aby se při dalším pečení nepřipaloval. Když je kachna upečená, vyjmeme ji na tác, maso naporcujeme a necháme na teplém místě. Na pánev si dáme sádlo, které zahřejeme a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme na čtvrtky nakrájené čerstvé žampiony, sůl, pepř a lžíci hladké mouky. Vše promícháme, zalijeme smetanou a ještě trochu povaříme. Nakonec vmícháme sladký kečup, máslo a zakápneme citronovou šťávou. Kachnu na talíři přeléváme připravenou omáčkou, obložíme je nakládanými houbami a jako přílohu zvolíme nejlépe houskový knedlík.