Koprová omáčka se může připravovat takto. Do hrnce dáme máslo, které lehce zahřejeme, přidáme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku. Postupně za stálého šlehání přiléváme vlažný bujon, který přivedeme k varu. Stále mícháme, aby se v omáčce nevytvořily hrudky. Když omáčka zhoustne, přidáme silnější stonky kopru svázané nití. Jemné části kopru nasekáme nadrobno a zatím necháme na talíři. Pokud nemáme kopr čerstvý, můžeme použít sterilovaný v octě. Omáčku zvolna vaříme za občasného míchání asi půl hodiny. Pak pomalu přiléváme smetanu, aby se nám nesrazila a mléko, které podle potřeby zahustíme hladkou moukou. Necháme ještě krátce povařit, vsypeme jemně nakrájený kopr, vyjmeme svázané stonky a vyhodíme je. Nakonec omáčku dochutíme solí, cukrem a popřípadě octem nebo citronovou šťávou a sejmeme z plotny. Můžeme ji zjemnit kouskem másla. Koprovou omáčku podáváme k vařenému hovězímu masu nebo s vařeným vejcem a jako přílohu zvolíme vařené brambory nebo houskový knedlík.