Květáková polévka je zdravá a velmi chutná, pokud ji na konci rozmixujeme a dochutíme sladkou smetanou. Květák omyjeme a nakrájíme nadrobno, část květáku odložíme a vaříme vcelku. Brambory oloupáme a nakrájíme na menší kostičky. Pórek (pouze bílou část) nakrájíme na kolečka a zlehka osmahneme na másle. Zapřášíme moukou a zalijeme trochou vody. Přidáme brambor s květákem a osolíme, opepříme. Zelenina by měla být ponořená ve vodě po okraj. Přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut do poloměkka. Květákovou polévku necháme zchladnout a poté vyjmeme části květáku vcelku a zbytek pečlivě rozmixujeme. Růžičky vrátíme, polévku okořeníme muškátovým oříškem a doředíme zeleninovým vývarem. Povaříme dalších 5 – 10 minut a nakonec přilijeme smetanu, zlehka prohřejeme a můžeme servírovat.