Linecké koláče zcela jistě patří do pomyslného Pantheonu cukroví a sladkostí. Linecké těsto lze samozřejmě použít i na jiné dobrůtky, ale my zde máme zrovna linecké koláče, takže vzhůru do toho. Do mísy dáme prosetou mouku, cukr, strouhanou citronovou kůru, žloutky a tuk, který jsme si nechali předem asi hodinu změknout v pokojové teplotě. Všechny ingredience dobře propracujeme rukama a pokud je těsto příliš husté, přilijeme 1-2 lžíce mléka nebo vody. Hmotu zabalíme do mikrotenového sáčku a necháme v lednici asi dvě hodiny odpočinout. Pak si připravíme vál, který posypeme moukou a těsto vyválíme na půl centimetru silnou placku, ze které kulatým tvořítkem nebo skleničkou vykrajujeme kolečka. Uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme jablka, která jsme si předem podusili s cukrem a špetkou skořice. Koláčky rozložíme na suchý plech a pečeme do světležluta asi 30 minut. Linecké koláče můžeme podávat hned čerstvé posypané moučkovým cukrem, ale vydrží v chladu v krabici i několik dní a to jsou pak nejlepší, protože změknou a mírně provhlnou. Linecké koláče patří mezi nejtrvanlivější pečivo.