Staňte se našimi fanoušky na:

Recept Mangold zapečený s bešamelem a sýrem

Autor receptu: MojnarovaM. (243 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 45 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
1× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Mangold je listová zelenina podobná špenátu, je možno ho upravit stejně jako špenát a silnější řapíky se používají v kuchyni podobně jako chřest. My si dnes připravíme opravdovou lahůdku a to mangold s bramborami zapečený s bešamelovou omáčkou a strouhaným sýrem. Dáme vařit nejlépe nové brambory. Mangold důkladně propereme a odřízneme konce řapíků. Jsou-li listy mladé, nakrájíme je na proužky celé i s řapíky, jsou-li však řapíky již větší, odřízneme je a oloupeme, můžeme je i spařit horkou vodou a nakrájíme na kousky. Cibuly nakrájíme na drobno a na másle společně s mangoldem orestujeme. Uvařené brambory nakrájíme na měsíčky nebo na plátky, poklademe do zapékací misky, osolíme opepříme. Na vrstvu brambor položíme vrstvu mangoldu a zalijeme bešamelem, který si připravíme takto: Na pánvi rozpustíme 50 g másla, přisypeme 50 g hl. mouky a mícháme, dokud nevznikne světlá jíška, poté přidáme mléko a mícháme, aby v omáčce nebyly hrudky, po pár minutách kdy se omáčka provaří a zhoustne, ji osolíme, opepříme a přistrouháme špetku muškátového oříšku. Posypeme srtouhaným sýrem a dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Když sýr zezlátne, můžeme vyndat a podávat.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

sonizna |9. září 2014
Mangold je bohatý na vitamín C, železo, hořčík a draslík. Odpovědět
Petula|8. prosince 2012
Mangold používám v kuchyni velice často zvláště v sezóně. Manžel ho má rád zapečený se sedlčanským hermelínem, což je jeho nejoblíbenější sýr :-), Hermelín dává pokrmu specifickou chuť, dobrý je i Sedlčanský Modřenín s modou plísní. Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!