Mangold je listová zelenina podobná špenátu, je možno ho upravit stejně jako špenát a silnější řapíky se používají v kuchyni podobně jako chřest. My si dnes připravíme opravdovou lahůdku a to mangold s bramborami zapečený s bešamelovou omáčkou a strouhaným sýrem. Dáme vařit nejlépe nové brambory. Mangold důkladně propereme a odřízneme konce řapíků. Jsou-li listy mladé, nakrájíme je na proužky celé i s řapíky, jsou-li však řapíky již větší, odřízneme je a oloupeme, můžeme je i spařit horkou vodou a nakrájíme na kousky. Cibuly nakrájíme na drobno a na másle společně s mangoldem orestujeme. Uvařené brambory nakrájíme na měsíčky nebo na plátky, poklademe do zapékací misky, osolíme opepříme. Na vrstvu brambor položíme vrstvu mangoldu a zalijeme bešamelem, který si připravíme takto: Na pánvi rozpustíme 50 g másla, přisypeme 50 g hl. mouky a mícháme, dokud nevznikne světlá jíška, poté přidáme mléko a mícháme, aby v omáčce nebyly hrudky, po pár minutách kdy se omáčka provaří a zhoustne, ji osolíme, opepříme a přistrouháme špetku muškátového oříšku. Posypeme srtouhaným sýrem a dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Když sýr zezlátne, můžeme vyndat a podávat.