Z droždí, trochy mléka, lžíce cukru a 2 lžic mouky připravíme kvásek. Máslo utřeme s cukrem a žloutky, přidáme kvásek a střídavě mouku se smetanou a bude-li potřeba i vlažné mléko . Propracujeme, až se těsto nechytá mísy nebo robotu, lehce poprášíme moukou a dáme na teplé místo kynout. Mezitím připravíme náplň. Ořechy nastrouháme, promícháme s cukrem, kořením a spařenými rozinkami, zalijeme rumem, horkou smetanou a promícháme. V případě, že by byla nádivka řídká, tak přidáme piškotové drobečky nebo strouhanku, v opačném případě přidáme ještě trochu smetany. Vykynuté těsto vyválíme a ještě vytáhneme, naneseme na něj nádivku a zatočíme do závinu. Dáme na plech vyložený pečícím papírem nebo vymazaný tukem, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme při 190 °C - 200 °C. Upečený ořechový závin bohatě pocukrujeme.