Buchty jsou typickým moučníkem naší venkovské kuchyně a pečou se na vymazaném pekáči v různých velikostech. Pečou se nejen v neděli nebo o svátcích, ale podávají se často jako bezmasý oběd. Buchty můžeme mít tvarohové, makové, povidlové nebo se zavařeninou. Do hrnečku dáme 4 lžíce vlažného mléka, do kterého rozdrobíme droždí se lžičkou cukru a necháme to zakryté kynout. Do mísy prosijeme mouku s cukrem a solí, přidáme citronovou kůru, vanilku a 2 lžíce rumu. Mouku zaděláme vykynutým kváskem, vlažným mlékem, vajíčkem a nakonec přidáme vlažný rozpuštěný tuk. Vařečkou vypracujeme vláčné, ne příliš tuhé těsto. Potom mísu zakryjeme a těsto dáme na teplé místo asi hodinu kynout. Pak ho vyklopíme na pomoučněný vál, rozválíme z něho placku a vykrajujeme čtverečky, které plníme nádivkou. Buchty dáváme do vymaštěného pekáče a na povrchu je potřeme rozpuštěným tukem. Necháme je na pekáči ještě asi půl hodiny kynout a pak je v dobře předehřáté troubě pečeme 30 - 40 minut do zlatova. Buchty vyklopíme na tác a hodně je pocukrujeme moučkovým cukrem s vanilkou.