Asi do třílitrového hrnce dáme 3 dkg másla, 2 dkg drobně sekané cibule, necháme ji zpěnit, pak přidáme 6 rajských jablíček, půl bobkového listu, špetku tymiánu, 1 hřebíček, 4 celá nová koření a 8 celých pepřů. Necháme to podusit na hustší kaši, do které přidáme 2 kostky cukru a polévku z kostí a zeleniny. Přikryjeme poklicí a 20 minut povaříme. Ze 3 dkg másla a 4 dkg jemné mouky připravíme světle zlatou jíšku, zalijeme ji menší naběračkou studené vody, hladce ji na plotně umícháme a pak přes síto do vařící vody protlačíme. Polévku necháme na okraji plotny zvolna asi čtvrt hodiny povařit, aby zhoustla. Pak ji dosolíme a zavaříme do ní vaječné nočky. Na talíř dáme 3 dkg másla, 1 vejce, třením to dobře spojíme, pak přidáme 2 lžíce mléka, špetku soli, špetku strouhaného oříšku a znovu to hladce utřeme. Pak za dalšího tření přidáme po lžičkách 10 dkg mouky a uděláme z toho vláčné těstíčko. Lžičkou smočenou do vařící polévky krájíme z těstíčka menší nočky, zavaříme je do vařící polévky a necháme asi 5 minut volně povařit.