Ze všeho nejdříve si připravíme rybí maso nebo rybí odřezky. Vložíme do hrnce se studenou vodou, přidáme pepř, nové koření, osolíme a uvedeme do varu. Pak teplotu snížíme a zvolna vaříme asi 30 minut. Přidáme zeleninu a vaříme ještě asi půl hodiny. Vývar dobře přecedíme, aby v něm nezůstaly kosti. Použijeme ho jako základ rybích polévek nebo při přípravě omáček. Vývar můžeme ochutit následovně - uvaříme-li v něm svazek zelených natí. Což je 1-2 stonky čerstvého tymiánu, petrželky, celerové natě a 1 bobkový list. K zabarvení a zvýraznění chuti lze také použít čerstvé nebo sušené houby, které z vývaru odstraníme přecezením. Dobrou chuť! 500g ryby nebo rybích odřezků 1,5l vody 2 zrnka celého pepře 1-2 zrnka nového koření 1/2 lžičky soli