Lilky očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Lilky vložíme do silně osolené studené vody a necháme 20 minut působit. Po vyjmutí z vody lilky necháme okapat a osušíme je kuchyňským papírem. Olivový olej rozpálíme na pánvi a plátky lilků na něm po obou stranách opečeme dozlatova. Vyjmeme je z pánve, necháme na kuchyňském papíru trochu okapat, okořeníme solí a pepřem a udržujeme je teplé. Rajčata omyjeme, rozpůlíme, zbavíme semen a zbytků po stopkách a nakrájíme na čtvrtky. Stroužky česneku oloupeme a rozpůlíme. Cibule oloupeme a nakrájíme na klínky. Koktejlová rajčata omyjeme, rozpůlíme a zbavíme zbytků po stopkách. Chilli papričky omyjeme. Na pánvi rozpálíme nový olivový olej a na něm opečeme cibuli a česnek dozlatova. Na pánev přidáme koktejlová rajčata a chilli papričky a krátce opečeme. Bazalku omyjeme, otřepeme a lístky otrháme od stonků. Na plochou mísu upravíme lilky, rajčata, cibuli, česnek, koktejlová rajčata, chilli papričky a hrst lístků bazalky a posypeme kapary. Okořeníme solí a pepřem a pokapeme trochou olivového oleje. Salát podáváme vlažný.