Tradiční segedínský guláš je kombinací šťavnatého vepřového masa, husté omáčky a naloženého kysaného zelí a je nedílnou součástí nedělního oběda. Vepřové maso nakrájíme na menší kostky a rovnoměrně obalíme v mouce, přebytek mouky oklepeme. Ve větším hrnci na rozpáleném oleji zprudka osmahneme maso, aby se zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Část oleje můžeme odlít, aby nebylo jídlo moc tučné. V jiném hrnci osmahneme cibulku dozlatova, posypeme sladkou paprikou a stáhneme z ohně, aby paprika nezhořkla. Přidáme vepřové maso, podlijeme vlažnou vodou a osolíme. Dusíme asi 15 minut, dokud maso nepustí šťávu. Poté podlijeme vývarem či bílým vínem a dusíme na mírném ohni dalších 30 minut (zalijeme tak, aby se maso nepřichytávalo, ale ani neplavalo ve vodě). Zelí scedíme, překrájíme a přimícháme do segedíského guláše. Dusíme dalších 15 -20 minut, dokud není maso opravdu křehké (v případě potřeby guláš podlijeme). Nakonec vmícháme zakysanou smetanu a chvíli povaříme, aby nám guláš zhoustl. Segedínský guláš podáváme tradičně s houskovým knedlíkem.