Na smažený sýr můžeme použít několik druhů sýra, nejvhodnější je ementál, popřípadě hermelín. Vajíčko si vyklepneme do širší misky, osolíme ho a přidáme 3 lžíce mléka a dobře vyšleháme. Na druhý talíř si připravíme hladkou mouku a na třetí talíř strouhanku. Sýr si nakrájíme na plátky asi 1 centimetr široké a obalujeme ho postupně v hladké mouce, vajíčku a strouhance. Na pánev dáme slunečnicový olej, který necháme dobře rozehřát a sýr na něm zprudka smažíme z obou stran dozlatova. Jako další varianta je možno použít šunku, kterou vložíme do sýra (vytvoříme si nožem kapsu), obalíme v trojobalu a smažíme tak dlouho, až se na povrchu utvoří zlatavá kůrčička. Smažený sýr podáváme ihned po usmažení a jako příloha jsou vhodné vařené brambory a tatarská omáčka.