Vejce s cukrem našleháme do husté pěny. Přidáme velmi jemně usekaný vanilkový lusk (dřeň) nebo vanilkový cukr. Vmícháme mouku a trochu mléka. Těsto necháme chvilku odpočinout. Před pečením vmícháme rozpuštěné máslo a mléko. Přidáme prášek a promícháme. Pečeme. Pocukrujeme a podáváme s brusinkovou zavařeninou. Před pečením vaflovač utřeme suchou utěrkou a mírně potřeme olejem. Stejnoměrně nanesené těsto pečeme asi 2 až 3 minuty. Správně upečené těsto se musí snadno vyjmout. Zbytky nadrobených částí odstraňujeme štětečkem. Hotové vafle můžeme pocukrovat, sypat skořicovým cukrem, plnit šlehačkou, můžeme je potírat taky čokoládovou polevou, do které můžeme přidat ořechy nebo sekané mandle. Prochladlé je můžeme taky plnit marmeládou a různými krémy. Taky je můžeme plnit zmrzlinou a přelít trochou horké čokoládové polevy.