Špenátová polévka je samozřejmě lepší pokud použijeme čerstvé listy, ale i mražený špenát není špatný. Italové přidávají do polévky na zjemnění mléko, ale můžeme místo toho použít smetanu, polévka pak bude krémovější. Čerstvý špenát důkladně opláchneme, necháme okapat a vložíme do hrnce. Osolíme a zakrytý pokličkou vaříme do změknutí asi 5 minut. V případě použití mraženého špenátu povaříme v hrnci s trochou vody a osolíme. Vymačkáme přebytečnou vodu a nasekáme na kousky. Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a osmahneme dozlatova na másle v polévkovém hrnci. Přidáme špenát a povaříme 2 – 3 minuty. Přilijeme vlažný hovězí vývar, smetanu a nastrouhaný muškátový oříšek. Špenátovou polévku přivedeme k varu a necháme zvolna vařit dalších 10 minut na mírném ohni. Nakonec vsypeme najemno nastrouhaný parmazán a podle potřeby dosolíme. Špenátová polévka se servíruje s osmaženými kostičkami chleba.