Čerstvou štiku nejprve omyjeme ve studené vodě, dobře ji očistíme a zbavíme ji šupin, ploutví a hlavy. Na pekáč dáme máslo, na kterém na mírném plameni osmažíme na plátky nakrájenou cibuli, na ni položíme štiku, potřeme ji sardelovým máslem, obložíme citronovou kůrou, bobkovým listem a dáme do předem vyhřáté trouby péct asi tak na 10 minut. Pak ji obrátíme, znovu potřeme sardelovým máslem, podlijeme kyselou smetanou, lehce posypeme strouhankou a ještě asi 15 minut pečeme. Pak štiku upravíme na mísu v celku nebo ji nakrájíme na jednotlivé porce. Do omáčky přidáme ještě trochu smetany, ve které jsme rozmíchali žloutek, lehce ji prohřejeme a procedíme na rybu. Pro výraznější chuť omáčky můžeme přidat nadrobno nasekané kapary. Jako příloha jsou vhodné vařené brambory a čerstvý zeleninový salát.