Chřestová polévka smetanová
30
8
9
Housky je potřeba večer namočit do studené vody a nechat alespoň 10 hodin ve vodě, aby pěkně změkly. Poté je vymačkáme a rozdrobíme. Na pánvi rozpustíme máslo, na němž zprudka osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku a nasekanou petrželku. Máslo se nám nesmí přepálit, takže pánev ani ne po 3 minutách odstavíme a přimícháme strouhanku. Hovězí játra opracujeme a najemno rozsekáme. Pak přidáme rozdrobené housky, směs z cibule a dochutíme pepřem, solí a nasekanou majoránkou. Ze směsi vypracujeme játrové knedlíčky asi 3 cm velké. Uvaříme je v osolené vroucí vodě během 5 minut a přidáme je do polévky, kterou zahřejeme a dokořeníme. Nakonec podáváme posypané natrhanou pažitkou.