Nejprve si připravíme náplň. Kompotovou šťávu můžeme doplnit vodou, přidáme cukr, žloutek a mouku a uvaříme v hustou kaši. Pak vymícháme máslo s vanilkovým cukrem, postupně přidáváme vychladlou kaši a vymícháme dohladka. Třešně rozkrojíme na poloviny, vypeckujeme a naložíme do směsi rumu a citrónové šťávy. Žloutky vymícháme s cukrem do pěny, přidáme rozpuštěné máslo, citrónovou šťávu a nastrouhanou citrónovou kůru, mouku s práškem do pečiva a důkladně promícháme. Nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků a vanilkového cukru. Těsto vlijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy a upečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C. Vychladlý korpus z formy vyjmeme a rozkrojíme ho na dva pláty. Na spodní část rovnoměrně rozprostřeme naložené třešně, potřeme je připravenou náplní a přikryjeme druhou částí korpusu. Dort zvrchu ozdobíme ještě zbylou náplní a půlkami třešní. Před podáváním necháme tešňový dort v lednici několik hodin uležet