Tamarind zalijeme v misce 200 ml vlažné vody a namáčíme asi 20 minut. Mezitím osušíme rybu, osolíme a opepříme. Oloupeme a na tenké plátky nakrájíme šalotku a česnek. Omyjeme chilli, odřízneme stopku, lusk nakrájíme na jemné prstýnky. Tamarind ve vodě prohněteme rukama a protřeme sítem. Spolu s palmovým cukrem a rybí omáčkou dáme do hrnce, zahřejeme a přibližně 2 minuty vaříme. Zahřejeme polovinu oleje, vmícháme šalotky, česnek, zrnka pepře a chilli a restujeme při střední teplotě, dokud česnek a šalotka nezezlátnou. Přidáme omáčku a udržujeme na teple. V pánvi zahřejeme zbylý olej. Tuňáka v něm při střední teplotě opékáme z každé strany asi 3—4 minuty. Potom maso přelijeme omáčkou a necháme ještě 5 minut prohřát. Posypeme mátou.