Ledový salát dobře omyjeme a oklepáme dosucha. Čekanku natrháme na kousky velikosti sousta a ledový salát nakrájíme na proužky. Vše promícháme a naaranžujeme na servírovací mísu. Tuňáka nadrobíme do mísy a zalijeme citrónovou šťávou, solí a pepřem. Avokádo rozřízněme a vyjmeme pecku. Oloupáme a nakrájíme na centimetrové kostičky. Brambory omyjeme, nakrájíme na kousíčky a uvaříme ve slupce doměkka. Smícháme uvařené brambory, kapary a olivy. V malé míse smícháme olivový olej a vinný ocet. Dobře promícháme a smícháme s bramborami. Na listovou zeleninu naaranžujeme tuňáka, bramborovou směs a kousky avokáda. Ozdobíme rozdrceným černým pepřem a celými olivami. Před podáváním tuňákový salát dobře vychladíme.